Kızlık Zarı | Bekaret Zarı | Bekaret
Kapat [contact-form-7 id="97" title="Neredeyiz / Ücretsiz Danışma"]
[contact-form-7 id="338" title="Biz Sizi Arayalım"]
Randevu Al
Kızlık Zarı

Kızlık Zarı

Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

Fizyolojik veya anotomik açıdan bilinen bir işlevi olmayan embriyo döneminde genital duvarlar ayrışarak dış dudaklar ve iç dudaklar oluşurken ayrılma sonucunda arada kalan mukozal yapıda bir deri kıvrımı olan kızlık zarı, dış ortamla vajina kanalı arasında bir bariyer görevi görür.

İlk cinsel ilişki ile yırtılıp kanaması beklenen kızlık zarı bu özelliği ile de tarih boyu bekaretin simgesi olmuştur.

Öyle ki kızlık zarının latince adına baktığımızda yine bekaretle ilişkili olduğunu görürüz. Çünkü kızlık zarı latince HYMEN olarak anılır ve hymen Yunan mitolojisinde evlilik tanrısına verilen isimdir.

Bu sayfanın ilerleyen bölümlerinde;

  • Kızlık Zarı Nedir ?
  • Kızlık Zarı Nerededir ?
  • Kızlık Zarı Ne İşe Yarar ?
  • Kızlık Zarı Belli Olur Mu ?
  • Kızlık Zarı Her Kadında Var Mıdır ?

başlıklarını bulabilirsiniz.

Kızlık Zarı DikimiKIZLIK ZARI NEDİR ?

Kızlık Zarı Dikimi Nedir?

Vajina girişinde bulunan labium minör adı verilen küçük dudakların hemen 1-1,5 cm kadar gerisinde yer alan, yaklaşık 3-4 mm kalınlığında ortasında genelikle bir delik bulunan, dış tarafı deri görüntüsünde iç tarafı ise mukoza kıvamında zarsı yapı kızlık zarı olarak adlandırılmaktadır.

Bu zarsı yapının ilk cinsel ilişki ile yırtılarak kanaması bekaretin yani kızlığın sembolü olarak görülmesinden dolayı kızlık zarı olarak anılmasına sebep olmuştur. Kızlık zarı, halk arasında bekaret zarı olarakta anılmakta olup, tıp dilinde ise latince karşılığı olan hymen (himen) adı kullanılmaktadır.

sonuç olarak bu yapıya verilen isimler;

  • Kızlık zarı
  • Hymen
  • Bekaret zarı

olarak bilinmektedir.

KIZLIK ZARI NEREDEDİR ?

KIZLIK ZARI NEREDEDİR ?

Kızlık zarı, vajina girişinden 1-1,5 cm kadar içerde yer almaktadır. Ayrıca renk ve yapı olarak labium minör adı verilen küçük dudaklara benzer. Kızlık zarının nerede olduğunu merak edenler, insanlar kızlık zarının gözle görülüp görülemeyeceğini de merak ederler. Yaklaşık 3-4 mm olan ve vajina girişinin biraz içerisinde yer alan bu yapıyı bir kişinin kendi kendine gözle görmesi çokta mümkün değildir.

KIZLIK ZARI NE İŞE YARAR ?

KIZLIK ZARI NE İŞE YARAR ?

Embriyo gelişimi sürecinde 7-12 haftalar arasında meydana gelen kızlık zarının vücudumuz açısından bilinen önemli bir işlevi yoktur. Bu zarımsı yapı ortasında bulunan delik sayesinde vajinanın iç kısmında biriken salgıları ve adet kanını dışarıya aktarmakla birlikte dış ortamla vajina arasında bariyer görevi görmekte olup vajina kanalı içerisine mikropların girişini engelleyen yapısıyla çocukluk döneminde ortaya çıkabilecek enfeksiyonları önleyebilmektedir.

Buradan yola çıkarak vücudumuzda ki görevinden ziyade bekaret simgesi olması açısından özellikle doğu toplumları tarafından bir tabu olarak görülüyor olmasıyla öne çıkmaktadır.

KIZLIK ZARI BELLİ OLUR MU ?

KIZLIK ZARI BELLİ OLUR MU ?

Kızlık zarının dışardan görülmesi oldukça zordur yani kızlık zarı dışarıdan belli olmaz. Çünkü hem çok ince ( yaklaşık 3-4 mm) hem de vajina girişinin 1-1,5 cm kadar içerisinde olan bu yapının görülebilmesi için doğru pozisyonda bakılması ve doku farklılığını anlayabilecek anatomik bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

Kızlık zarını ortaya çıkarmak için labium minör adı verilen küçük dudakları yanlara doğru yeterince aralayıp, jinekolojik muayenede uygulanan doğru pozisyonu (litotomi pozisyonu) bulmak gerekir. Buda ancak normal ve normal olmayan dokuyu birbirinden ayırabilecek kadar genital bölge anatomisi hakkında bilgi sahibi biri tarafından yapılabilir.

Kızlık Zarı Her Kadında Var Mıdır ?

Kızlık Zarı Her Kadında Var Mıdır ?

Embriyo oluşumu döneminden geriye kalan mukozal yapıda bir deri kıvrımı olan kızlık zarı, hiç yokmuş gibi görünen kadınlarda bile çok dar ve ince bir yapıda olsada her kadında bulunur.

Kızlık zarı her kadında bulunsada herkeste aynı şekilde olmaz. Yokmuş gibi görünen esnek olarak adlandırabileceğimiz ilişki ile kanamayabilen tipinden başlayarak ortasında çeşitli büyüklüklerde adet kanının akmasına yarayan delik ve delikçiklere, şekillerine göre adlandırılan farklı tipleri vardır. Hatta bazı kadınlarda bu zarda hiç delik olmayabilir ve bu zar vajinayı tamamen kapayabilir.

Jin. Op. Dr.
Korkut Arslan

Jin. Op. Dr. Korkut ArslanYASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Gizlilik İlkesi

Copyright © 2017 Powered by Tema Digital
 
Dr. Korkut ArslanDr. Korkut ArslanTedavilerimizTedavilerimizTV ProgramlarıTV ProgramlarıVideo AnlatımlarVideo AnlatımlarSorular CevaplarSorular CevaplarHasta YorumlarıHasta YorumlarıDoktorunuza DanışınDoktorunuza DanışınFiyat SorunFiyat SorunNeredeyizNeredeyiz