Kapat [contact-form-7 id="97" title="Neredeyiz / Ücretsiz Danışma"]
[contact-form-7 id="338" title="Biz Sizi Arayalım"]
Randevu Al
Çocuk Aldırma Hakkında Genel Bilgiler

Çocuk Aldırma Hakkında Genel Bilgiler

Dr. Korkut Arslan, GYN Surgeon

Çocuk Aldırma Nedir ?

Çocuk aldırma genel anlamda istenmeyen gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılan kürtaj olarak adlandırılan cerrahi bir müdahaledir. Kürtaj kelime olarak kazıma anlamına gelmekte, gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahale günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerin başında gelmektedir. Psikolojik yönden düşünüldüğünde gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmesi çok kolay değildir. Ancak cerrahi müdahale olarak düşünüldüğünde günümüzde teknolojinin ilerlemesi, yeni ve pratik cerrahi aletlerin kullanılmaya başlaması ve anestezi ilaçlarındaki gelişmeye bağlı olarak muayenehane şartlarında 3-5 dakika gibi kısa sürede ve güvenli bir şekilde yapılabilen, işlemden sonra hastanın hemen normal yaşantısına geri dönebildiği cerrahi bir işlemdir. Kürtajla çocuk aldırma işlemi uzman bir doktor tarafından steril aletlerle , hijyenik bir ortamda yapıldığı taktirde daha sonraki dönemde hasta açısından bir problem de neden olmamaktadır.

Continue Reading
Çocuk Aldırma Nasıl Yapılır ?

Çocuk Aldırma Nasıl Yapılır ?

Çocuk aldırmak için modern risksiz güvenilir kürtaj uygulaması hem lokal anestezi, hem de genel anestezi altında uygulanabilir. Genel anestezi altında kürtaj her ne kadar maliyeti biraz artırsa da, hem annenin psikolojisi açısından hem de işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından daha çok tercih edilir ve önerilir. Hasta uyuduktan sonra çocuk aldırma işlemine başlamak için hastaya pozisyon verilir ve ilk önce rahimin durumunu ve büyüklüğünü değerlendirmek için jinekolojik muayene yapılır. Rahimin özellikleri anlaşıldıktan sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum ile rahim ağzı görünür hale gelir. Vajina ve serviks antiseptik solüsyonlar ile yıkanarak olası bir enfeksiyona karşı önlem alınır. Çocuk aldırma işlemi için lokal anestezi uygulanacak ise bu aşamada yapılır ve serviksin her iki yanına ilaç enjekte edilir. Daha sonra serviks yani rahim ağzı tekdişilli adı verilen bir alet ile tutulur. Bu işlem ağrı verebilir. Tek dişilli çekilerek rahimin düz bir hale gelmesi sağlanır. Buji adı verilen aletler yardımı ile rahim ağzı genişletilmeye başlanır . Bunun için mümkün olan en ince buji kullanılır. Genişletme işlemi tamamlandıktan sonra plastik kanüller rahim ağzından geçirilerek, rahim boşluğuna ulaşılır. Kanül yerleştirildikten sonra, ucu bu amaç için üretilmiş vakum yaratan özel enjektöre bağlanır. Enjektörün düğmesi açılarak negatif basınç oluşması sağlanır ve enjektör ileri geri hareket ettirilerek rahim içi temizlenir. Rahim içi tamamen temizlenene kadar işleme devam edilir.

Çocuk Aldırmak İçin En Güvenli Yöntem Hangisi ?

Çocuk Aldırmak İçin En Güvenli Yöntem Hangisi ?

Çocuk aldırma işlemi değişik tekniklerle yapılabilmektedir. Eskiden küret adı verilen ve uçları keskin kaşıklara benzeyen aletlerle kürtaj yapılır ve rahmin için kazınarak gebelik sonlandırılırdı. Günümüzde kürtaj yapmak amacıyla modern aletler kullanılmaktadır. En sık kullanılan ve hasta için en konforlu en güvenilir en düşük risk taşıyan vakum kürtajdır. Vakum tekniğinde rahmin içinin boşaltılmasını sağlayan Karmen denilen aletlerin kullanılır. Bu şekilde gebeliğin sonlandırılması olayına vakumlu kürtaj adı verilmektedir. Vakumlu kürtajın sağladığı en büyük yardım işlemin kısa sürede, en az yan etki ve en az ağrıya neden olarak rahim içi tahliyesinin yapılmasına olanak sağlaması ve kullanılan kanüllerin tek kullanımlık olduklarından enfeksiyon riskini minimuma inmesini sağlamasıdır.

Kaçıncı Haftaya Kadar Çocuk Aldırılabilir

Kaçıncı Haftaya Kadar Çocuk Aldırılabilir

Ülkemiz kanunlarına göre isteğe bağlı çocuk aldırma da yasal sınır 10 haftaya kadardır, ancak eğer bebekte sakatlık v.s. söz konusu ise veya bebeğin kalp atışları gözlenmiyor ise yaşam sınırı olan 24. haftaya kadar gebelik sonlandırılabilir. Eğer ebeveynler gebeliği istemiyorlarsa mümkün olan en kısa zamanda kürtaj yapılmalıdır , zira gebelik ne kadar büyük olursa işlem sonrası oluşabilecek problemler de o kadar fazla ve ciddi olmaktadır. Kanunen 10 haftaya kadar olan sınırı bebekte yaşamla bağdaşmayacak problem varlığında , amniosentez veya benzeri test sonucunda bebekte anomali , sakatlık çıktığında 24. haftaya kadar gebelik sonlandırılabilir.

Kimler Kendi Rızasıyla Çocuk Aldırabilir ?

Kimler Kendi Rızasıyla Çocuk Aldırabilir ?

Çocuk aldırmak isteyen kişi evli ise eşinin rızası ve izni gerekmektedir ancak hasta evli değil ve 18 yaşını tamamlamışsa kendi isteğiyle gebeliği sonlandırabilir. 15 ile 18 yaş aralığındakiler ebeveynlerinin izniyle kürtaj olabilirler ancak 15 yaş ve altındakileri ailelerinin izni olsa dahi mutlaka gerekli mercilere bildirmek gerekmektedir bunun aksi durumu yani bildirilmemesi durumunda hekim hakkında ‘ suçu yetkililere bildirmeme ’ nedeniyle soruşturma açılabilmektedir. Eğer hasta çocuk aldırma istemi için gelmiş ve adli bir olay (tecavüz vs.) olabileceğinden şüpheleniliyorsa kanunen mutlaka güvenlik güçlerine de haber vermek gerekmektedir. Her hastaya işlemden önce çocuk aldırma hakkında bilgi verilmeli ve işlemin komplikasyonları ve yol açabileceği problemler anlatılmalıdır.

Çocuk Aldırma Sonrasında Tekrar Gebe Kalınabilir Mi?

Çocuk Aldırma Sonrasında Tekrar Gebe Kalınabilir Mi?

Çocuk aldırma için yapılan kürtaj sonrası hastaların en korktuğu ve bize en sık sordukları konu kürtajla çocuk aldırdıktan sonra tekrar gebe kalıp kalamayacaklarıdır. Kürtaj daha sonra gebeliği önleyecek bir prosedür değildir. Defalarca kürtaj yaptırdıktan sonra normal yolla gebe kalıp doğuran birçok anne mevcuttur. Eğer çocuk aldırma için kürtaj deneyimli bir doktor tarafından steriliteye uygun olarak tek kullanımlık aletlerle yapılıyorsa kürtaj sonrası hiçbir problem yaşanmayacaktır. Kürtaj sonrası gebe kalmaya engel olabilecek problemler enfeksiyon gelişimi ve bunun sonucunda özellikle tüplerde yapışıklıklar oluşması ile tüplerin tıkanması olayıdır. Bu durumun yaşanmaması için kürtaj steril aletlerle yapılmalı ve gerekirse kürtaj sonrası antibiyotik kullanılmalı, hasta doktorunun tavsiyelerine riayet etmelidir, bu şekilde kürtaj olunması tekrar gebe kalınmasını engelleyecek bir risk oluşturmayacaktır.

Kaç Kez Çocuk Aldırılabilir ?

Kaç Kez Çocuk Aldırılabilir ?

Çocuk aldırma eğer steril şartlarda usulüne uygun olarak vakum tekniğiyle uzman bir doktor tarafından yapılırsa herhangi bir probleme neden olmaz . Sayı olarak ne kadar kürtaj yapılabileceğine dair bir sınırlama yoktur. Kürtaj işlemini kadın doğum uzmanları yapar. Yukarıda da anlatıldığı üzere uzman hekim kontrolünde ve steril şartlarda yapılan kürtaj işlemi herhangi bir sorun yaratmamakla beraber kürtaj işleminin yapılıp yapılmayacağına dair bir riskin olup olmadığı uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir. Meydana gelebilecek riskler uzman hekim tarafından mutlaka hastalara anlatılmalıdır. Kürtaj olmak yada kaç kez kürtaj olunduğu eğer işlem sağlıklı şartlarda uzman bir hekim tarafından yapılırsa tekrar gebe kalmaya engel teşkil etmez.

VIDEO NARRATIVES

All Video Narratives

TV PROGRAMS

All TV Shows

TV PROGRAMS

All TV Shows
Jin. Op. Dr.
Korkut Arslan

Jin. Op. Dr. Korkut ArslanLEGAL NOTICE

The information contained in this website has been prepared for the purpose of informing people, and cannot be used in any sense for the diagnosis or treatment of diseases. Our website has been prepared within the scope of promotion and announcement intended for informing people of the subjects about the services that we provide in accordance with Article 29 of the Regulation No.26788, issued by the Ministry of Health on 15/2/2008. Privacy Policy

Copyright © 2017 Powered by Tema Digital
 
Dr. Korkut ArslanDr. Korkut ArslanOur TreatmentsOur TreatmentsTV ProgramsTV ProgramsVideo NarrativesVideo NarrativesQuestions and AnswersQuestions and AnswersPatient's MessagesPatient's MessagesConsult Your DoctorConsult Your DoctorAsk PriceAsk PriceWhere are We?Where are We?