Kürtaj | Kürtaj Nedir ? | Kürtaj Hakkında Genel Bilgiler
Kapat [contact-form-7 id="97" title="Neredeyiz / Ücretsiz Danışma"]
[contact-form-7 id="338" title="Biz Sizi Arayalım"]
Randevu Al
Kürtaj Hakkında Genel Bilgiler

Kürtaj Hakkında Genel Bilgiler

Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

Kürtaj Nedir ? Neden İhtiyaç Duyulur ?

Genel anlamda istenmeyen gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılan cerrahi bir müdahale kürtaj olarak adlandırılır açıklaması kürtaj nedir sorusuna verilecek en doğru cevap olmaktadır. Kürtaj kelime olarak kazıma anlamına gelmekte, gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahale günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerin başında gelmektedir. Psikolojik yönden düşünüldüğünde gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmesi çok kolay değildir. Ancak cerrahi müdahale olarak düşünüldüğünde günümüzde teknolojinin ilerlemesi, yeni ve pratik cerrahi aletlerle vakum tekniğinin kullanılması ve anestezi ilaçlarındaki gelişmeye bağlı olarak muayenehane şartlarında 3-5 dakika gibi kısa sürede ve güvenli bir şekilde yapılabilen, işlemden sonra hastanın hemen normal yaşantısına geri dönebildiği vakumlu kürtaj olarak adlandırılan cerrahi bir işlemdir. Kürtaj işlemi uzman bir doktor tarafından steril aletlerle , hijyenik bir ortamda vakum yöntemiyle yapıldığı taktirde daha sonraki dönemde hasta açısından bir probleme neden olmayacağı gibi, sonrasında tekrar gebe kalmaya bir engel teşkil etmez.

Okumaya Devam Edin
Kürtaj Nasıl Yapılır ? Ne Kadar Sürer?

Kürtaj Nasıl Yapılır ? Ne Kadar Sürer?

Gebeliği sonlandırmak için modern risksiz güvenilir kürtaj uygulaması konforlu muayenehane ortamında sadece 3-5 dakika gibi oldukça kısa bir sürede lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanabilir. Genel anestezi altında kürtaj her ne kadar maliyeti biraz artırsa da, hem annenin psikolojisi açısından hem de işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından daha çok tercih edilir ve önerilir. Kürtaj nasıl yapılır sorusuna cevaben kısaca açıklayacak olursak ; Hastaya anestezi uygulandıktan sonra kürtaj işlemine başlamak için hastaya pozisyon verilir ve ilk önce rahimin durumunu ve büyüklüğünü değerlendirmek için jinekolojik muayene yapılır. Rahimin özellikleri anlaşıldıktan sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum ile rahim ağzı görünür hale gelir. Vajina ve serviks antiseptik solüsyonlar ile yıkanarak olası bir enfeksiyona karşı önlem alınır. Kürtaj işlemi için lokal anestezi uygulanacak ise bu aşamada yapılır ve serviksin her iki yanına ilaç enjekte edilir. Daha sonra serviks yani rahim ağzı tekdişilli adı verilen bir alet ile tutulur. Bu işlem ağrı verebilir. Tek dişilli çekilerek rahimin düz bir hale gelmesi sağlanır. Buji adı verilen aletler yardımı ile rahim ağzı genişletilmeye başlanır . Bunun için mümkün olan en ince buji kullanılır. Genişletme işlemi tamamlandıktan sonra plastik kanüller rahim ağzından geçirilerek, rahim boşluğuna ulaşılır. Kanül yerleştirildikten sonra, ucu bu amaç için üretilmiş vakum yaratan özel enjektöre bağlanır. Enjektörün düğmesi açılarak negatif basınç oluşması sağlanır ve enjektör ileri geri hareket ettirilerek rahim içi temizlenir. Rahim içi tamamen temizlenene kadar işleme devam edilir. Kısa bir dinlenme süresi sonra hasta rahatlıkla ayağa kalkıp günlük hayatına devam edebilmektedir.

En Modern Yöntem Vakumla Kürtajın Avantajları

En Modern Yöntem Vakumla Kürtajın Avantajları

Kürtaj işlemi değişik tekniklerle yapılabilmektedir. Eskiden küret adı verilen ve uçları keskin kaşıklara benzeyen aletlerle kürtaj yapılır ve rahmin için kazınarak gebelik sonlandırılırdı. Günümüzde kürtaj yapmak amacıyla modern aletler kullanılmaktadır. En sık kullanılan ve hasta için en konforlu en güvenilir en düşük risk taşıyan vakum kürtajdır. Vakum tekniğinde rahmin içinin boşaltılmasını sağlayan Karmen denilen aletlerin kullanılır. Bu şekilde gebeliğin sonlandırılması olayına vakumlu kürtaj adı verilmektedir. Vakumlu kürtajın sağladığı en büyük avantaj işlemin kısa sürede, en az yan etki ve en az ağrıya neden olarak rahim içi tahliyesinin yapılmasına olanak sağlaması ve kullanılan kanüllerin tek kullanımlık olduklarından enfeksiyon riskini minimuma inmesini sağlamasıdır.

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılabilir ?

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılabilir ?

Ülkemiz kanunlarına göre isteğe bağlı kürtaj da yasal kürtaj 10. haftaya kadardır, ancak eğer bebekte sakatlık v.s. söz konusu ise veya bebeğin kalp atışları gözlenmiyor ise yaşam sınırı olan 24. haftaya kadar gebelik sonlandırılabilir. Eğer ebeveynler gebeliği istemiyorlarsa mümkün olan en kısa zamanda kürtaj yapılmalıdır , zira gebelik ne kadar büyük olursa işlem sonrası oluşabilecek problemler de o kadar fazla ve ciddi olmaktadır. Kanunen 10 haftaya kadar olan sınırı bebekte yaşamla bağdaşmayacak problem varlığında , amniosentez veya benzeri test sonucunda bebekte anomali , sakatlık çıktığında 24. haftaya kadar gebelik sonlandırılabilir.

VİDEO ANLATIMLAR

Tüm Video Anlatımları İzleyin

TV PROGRAMLARI

Tüm TV Programları
Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır ?
Kürtaj işlemi sıklıkla istenmeyen gebeliği sonlandırma amacıyla yapılmaktadır. Bunun dışında rahimden tanı amaçlı parça alınması, polip çıkarılması gibi nedenlerle de bu işlem yapılabilir.
Kürtaj Sonrası Tekrar Gebe Kalabilir Miyim ?
Kürtaj sonrası hastaların en korktuğu ve bize en sık sordukları konu kürtaj sonrası tekrar gebe kalıp kalamayacaklarıdır. Kürtaj daha sonra gebeliği önleyecek bir prosedür değildir. Defalarca kürtaj yaptırdıktan sonra normal yolla gebe kalıp doğuran birçok anne mevcuttur. Eğer kürtaj deneyimli bir doktor tarafında steriliteye uygun olarak steril – tek kullanımlık aletlerle yapılıyorsa kürtaj sonrası hiçbir problem yaşanmayacaktır.
Kaç Kez Kürtaj Olunabilir ?
Kürtaj eğer steril şartlarda usulüne uygun olarak uzman bir doktor tarafından yapılırsa herhangi bir probleme neden olmaz . Sayı olarak ne kadar kürtaj yapılabileceğine dair bir sınırlama yoktur.
Kürtaj Ne Zamana Kadar Uygulanabilir ?
İsteğe bağlı kürtajda yasal sınır 10 haftaya kadardır, ancak eğer bebekte sakatlık v.s. söz konusu ise veya bebeğin kalp atışları gözlenmiyor ise yaşam sınırı olan 24. haftaya kadar gebelik sonlandırılabilir.
Kürtaj Yaptırmak Yasal Mıdır ?
Türkiye yasalarına göre belirli süre ile kısıtlanmıştır. Ülkemiz yasalarına göre kürtaj olabilmek için süre kısıtlaması haricinde gebeliğini sonlandırmak isteyen anne adayının evli olması halinde eşinin rızasının aranması ve 18 yaşından büyük olması gibi kısıtlamalarda bulunmaktadır.
Kürtajda Anestezi Kullanılır Mı ?
Kürtaj genel anestezi altında hasta uyutularak veya lokal anestezi ile bölgesel uyuşturma yöntemiyle yapılabilir. Eğer psikolojik faktörler de göz önüne alınacak olursa hastanın uyutularak işlemin yapılması hasta açısından daha konforludur. Lokal anestezi ile uyuşturularak yapılan işlemde de hasta tarafından ağrı hissedilmesi çok azdır, bu yöntem de sık olarak uygulanmaktadır.
Kürtaj Nerede Yapılır ?
İstenmeyen gebeliğinizi sonlandırmayı düşüyorsanız ve kendinize kürtaj nerede yapılır sorusunu soruyorsanız, size kürtaj olabileceğiniz, temiz, hijyen kurallarına titizlikle riayet edilen, güvenilir Bakırköy ve Niaşntaş’ında yer alan muayenehanelerimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
Kürtaj Kısırlığa Neden Olur Mu ?
Kürtaj eğer tecrübeli bir hekim tarafından steril aletlerle yapılırsa ve daha sonra verilen ilaçlar düzgün kullanılıp hasta kontrolüne düzenli olarak gelirse ileride kısırlığa neden olmaz. Önemli olan kürtaj sonrası enfeksiyon gelişimini önlemektir. Bu nedenle de tek kullanımlık steril aletlerle işlem yapılmakta ve daha sonrasında da enfeksiyon ve yapışıklık gelişmesini engellemek amacıyla antibiyotik ve östrojen içeren preperatlar kullanılmaktadır .İşlemi yapan doktorun da tecrübesi komplikasyon gelişimini engellemek amacıyla çok önemlidir.
Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim ?
Kürtaj sonrası hastalarımızın verilen ilaçları düzgün kullanmalarını ve kontrollerine mutlaka düzenli olarak gelmelerini istiyoruz. 1 hafta boyunca adet kanamasına benzer şekilde kanama olabilmektedir. Bazen özellikle ufak gebeliklerde kürtaj sonrası hiç kanama olmamaktadır veya kanama 4-5 gün sonra pıhtı ve parça gelecek şekilde olmaktadır. Bunlar kürtaj sonrası normal karşılaşılabilecek durumlar olup hasta endişelenmemelidir. Kürtaj sonrası hastalarımızın antibiyotik kullanmaları gerektiğinden alkol tüketmemelerini ve enfeksiyon gelişiminin önüne geçmek için en az 2 hafta cinsel ilişki yaşamamalarını istiyoruz.
Kürtaj Sonrası Neler Yaşarım ?
Kürtaj sonrası hasta hemen günlük yaşantısına devam edebilir. Genellikle 1 hafta boyunca adete benzer kanama olabilir. Bazı hastalarda kanama olmamakla birlikte bazen hastalarda kürtaj işleminden 4-5 gün sonra parçalar gelecek şekilde kanama olabilir.
Kürtaj Sonrası Kanama Olur Mu ?
Kürtaj sonrası adet kanaması tarzında kanama olabilir. Bu şikayetleri bertaraf edebilmek için hastalara gerekli ilaçlar verilmektedir. Buna ek olarak enfeksiyon ve yapışıklık riskini engellemek için antibiyotik ve doğum kontrol hapı kullanmaktayız. Kanama yaklaşık 1 hafta adet kanamasına benzer şekilde olmaktadır.
Jin. Op. Dr.
Korkut Arslan

Jin. Op. Dr. Korkut ArslanYASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Gizlilik İlkesi

Copyright © 2017 Powered by Tema Digital
 
Dr. Korkut ArslanDr. Korkut ArslanTedavilerimizTedavilerimizTV ProgramlarıTV ProgramlarıVideo AnlatımlarVideo AnlatımlarSorular CevaplarSorular CevaplarHasta YorumlarıHasta YorumlarıDoktorunuza DanışınDoktorunuza DanışınFiyat SorunFiyat SorunNeredeyizNeredeyiz